TO SĄ MY!
Administrator
Szukam pomysłów na "prowiant" do pracy. Bo na suchy prowiant (czytaj - bułeczka z czymś) już nie mogę patrzeć. Długie stanie przy garach odpada ;-)
Użytkownik
voila
prawie jak domowe
Ostatnio edytowany przez cropa (2010-09-02 09:00:58)
Moderator
cropa, nie grzesz!! to za dobrze pachnie i potem kusi w pokoju!!!
Użytkownik
to w takim razie nie wiem.
ja ostatnio mam swira na punkcie zup. przejadlem sie wszystkimi pizzami, stekami i dla zupy jestem w stanie jechac na drugi koniec miasta albo i dalej. po drozdze do pracy jest wloski punkt z jedzeniem i maja rewelacyjna pomidorowa na wynos. ta pomidorowa to tylko sie nazywa pomidorowa bo wogole nie smakuje jak polska. z kawalkami miesa, warzywami i diabelsko ostra. do tego swiezo upieczona, ciepla bagietka i maslo topniejace na niej.
inna pomidorowa jaka jadlem, choc juz nie na wynos, jest rownie ciekawa.
obrane pomidory swiezo zmielone blenderem, odrobina takiej tej oliwy z przyprawami, troche krewetek, 3 lyzki kwasnej gestej smietany i szczypior. calosc na zimno wiec na nadciagajace upaly w sam raz
Ostatnio edytowany przez cropa (2010-09-02 09:41:41)
Administrator
no i teraz po tych opisach zgięłam się z głodu. Idę łapać krewetki
Użytkownik
wracajac do zup
tradycyjna dunska zupa z kluskami i kulkami mocy
Administrator
Cropa dawaj przepis (szczególnie na kulki mocy - brzmi bosko, wyobraźnia szaleje)
Moderator
ja sie boje zapytac, co w niej plywa
Użytkownik
znalazlem przepis na Oksekødsuppe
google przetlumaczyl wiec nie wiem na ile to bedzie zrozumiale
Skladniki - zupa
2 ½ mostka wołowiny kg, tværreb lub dekolt (dekolt zostawilem bo w doslownym tlumaczniu brzmi rewelacyjnie)
3 ½ l wody
10-12 całego pieprzu
4-5 marchwi
½ selera
1 pietruszka
2 korzenie pietruszki
3 porów
Składniki - kulki mocy
250 g mielonej wieprzowiny
3 łyżki bułki tartej
1 starta cebula
1 jajko
100 ml wody w razie potrzeby. (1dl)
sól i pieprz
Sposób:
Mięso wymieszać z bułką i cebulą i wymieszać jajka z solą i pieprzem. Dodać wody jeśli to konieczne, farsz powinien być solidny, że można go kształtować. Zostawić mięso na 1 godzinę. uformowac male kulki i gotować je w osolonej wodzie przez 5-6 minut, woda musi tylko gotować na wolnym ogniu.
Pulpety nadają się do zamrażania, ale zamrażać indywidualnie na talerzu i zapakowane w worki foliowe pierwszy, gdy są zamrożone.
Składniki - kluski
65 g masła
250 ml wody (2 ½ dl)
125 g mąki
3 średnie jajka
sól
Pierwsze tłuszczu i wody w garnku i doprowadzić do wrzenia. Dostać mąkę i mieszać od razu Roux razem aż do jego błyszczące i niech pot i łyżki. rondel Zdjąć z ognia i schłodzić lekko ciasto. Beat jajka i wymieszać je razem stopniowo. Doprawić solą.
Pierwsze ciasto w sprayu muffin lub użyć łyżeczki do kształtu z bułki. Pierogi gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut, niech gotować kilka razy i wyjąć je spojrzał z skimmer na dużym talerzu z małej płytki dół, a potem toczy się i nie pływać w wodzie. Mogą być mrożone, ale najlepiej na płytce indywidualnie. Jeśli są mrożone, można je zamrażać w workach.
Moderator
kulki mocy - brzmi bosssko! zrobię je sobie bez topienia ich w zupnej cieczy!
Użytkownik
waszka napisał:
kulki mocy - brzmi bosssko! zrobię je sobie bez topienia ich w zupnej cieczy!
rozumiem, ze wywar z dekoltu cie przerazil?
Moderator
mnie tam nie trzeba wywarzać! ja już jestem wywarzona!!
A moc niech będzie znami - kulki niezbędne są!